Sensopatisch spelen of op zijn Engels sensory play, het is momenteel overal te lezen! Dat het er superleuk uitziet wisten we wel maar waarom is sensory play zo goed voor de ontwikkeling?

Dit komt omdat het kinderen op allerlei verschillende manieren prikkelt, zonder duidelijk gevormde materialen, dus echt natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld zand, water klei etc.

Sensory play is dus de manier om met de handjes, oortjes, oogjes, het neusje en zelfs met het mondje de omgeving te gaan ontdekken! En op deze manier alle zintuigen spelenderwijs te gaan gebruiken. Dit is erg goed voor de hersentjes die volop in ontwikkeling zijn, en hierdoor alle informatie met een spons opzuigen, hiervoor is extra stimulatie natuurlijk een grote bonus.

Het zorgt dus al met al dat je baby/kindje spelenderwijs grote ontwikkeling sprongen gaat maken op een superleuke manier.

Ik ga elke dinsdag een leuke sensory play met mijn dochtertje proberen en deel hier mijn ervaringen.

De eerste keer gaan we dus klei maken, dit is een erg makkelijk maar ook leuk recept!

Benodigdheden:

 • 1 kopje Bloem (ik heb kokosbloem gebruikt)
 • Zout (een klein beetje
 • 1/2 kopje Water
 • Kleurstof
 • 1 eetlepel olie

Werkwijze:

 1. Voeg de bloem toe aan een het pannetje met het water
 2. Voeg het zout en de olie toe
 3. Laat koken
 4. Blijf roeren en controleer regelmatig de structuur
 5. Als je de structuur fijn vind kun je het vuur uitzetten
 6. Verdeel de klei in meerdere bakjes en voeg vervolgens per bakje een kleur toe
 7. Laat het afkoelen en ga met je kindje spelen.

Mijn bevindingen:

Toen ik de klei voor haar neerzette was ze en een beetje aarzelend over wat ze er precies mee moest, ze is nu 5 maand en ik had haar in haar kinderstoel gezet. Na haar handjes door de klei te halen was het helemaal super, ze sloeg erop en pakte het met haar handjes schoof het letterlijk naar haar mondje toe.Het was echt supergrappig om haar zo bezig te zien. Volgens mij vond ze de textuur wel erg fijn en kwa smaak was het net zout genoeg dat ze het niet voor een tweede keer in haar mondje stopte.

Ik het haar er wel een half uur mee vermaakt voordat ik het zelf maar ging opruimen (alles zat eronder). Mijn gevoel zegt dat als ik het niet had weggepakt ze waarschijnlijk nog wel een tijd ermee had gespeeld!

Ik vond het een super geslaagd experiment en zal het waarschijnlijk nog wel vaker herhalen, helaas vond ik het wel erg knoeien, maar dit kwam ook omdat ik het nog te waterig had gelaten. Het kokosmeel gaf de klei wel een andere textuur dan normale bloem, dus ik ga hem binnenkort ook nog een keer maken met gewone bloem!Laten jullie ook even weten als jullie het hebben gemaakt wat jullie bevindingen waren?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here