Yes, de gezelligste maand van het jaar is weer aangebroken! Zijn jullie ook zo dol op de feestdagen? Ik vind het helemaal fantastisch en kan er écht van genieten. Niet alleen thuis, maar ook op mijn werk weer een hoop mooie foto’s maken! Zo heb ik afgelopen november een kerst mini sessie gehad, ik werd er helemaal vrolijk van!


Máár, daar gaat het allemaal niet om. Jullie willen natuurlijk weer een paar tips van mij! 


Deze editie draait om tweelingen én om feestdagen. Bij de feestdagen denk ik aan mooie sfeerverlichting en hoop ik op een dik pak sneeuw. En hoe gaan we daarmee om, als we foto’s gaan maken?

Sneeuw

Een pak sneeuw op de grond is natuurlijk een fántastisch decor om op te fotograferen. Zo vaak hebben wij geen mooie pakken sneeuw in Nederland en als we dan toch een flink pak sneeuw mogen ontvangen, is het mooie, schone witte er al gauw weer vanaf. Dus van de verse sneeuw willen we dan ook optimaal gebruik maken! 

 

Allereerst is een goede spiegelreflex-, bridge of uitgebreide compact camera, wel echt een must. Bij deze camera’s heb je de optie om een belichtingscorrectie in te stellen. Als je vanuit de ‘standaard’ instellingen een foto zal schieten, zal je zien dat je foto vrij grijzig overkomt en het wit niet écht wit is. Hierbij is het van belang dat je de foto dus wat gaat overbelichten. Dit kan door middel van de belichtingscorrectie. Hoeveel je moet overbelichten heeft natuurlijk alles met de situatie te maken. Dus neem de tijd, probeer het lekker uit. En belicht je foto per stop, om zo te kijken wat voor jou werkt. Uiteraard eerst even uitproberen, voordat je je model neer zet.

Verlichting

De donkere dagen zijn er weer. Ondanks dat het ‘de donkere dagen’ zijn, fleuren wij de huizen en straten weer op met prachtige sfeerverlichting. Een prachtig en warm tafereeltje. Ook bij het fotograferen van verlichting is het erg belangrijk om op de belichting te letten. Omdat verlichting het beste uitkomt als het donker is, is het een moeilijke combi om te fotograferen aangezien je veel contrastverschil krijgt. Indien mogelijk, fotografeer ik zelf graag met een statief. Hierdoor kan je de sluitertijd wat verlengen en pakt je camera meer licht. Alleen de ISO verhogen werkt in dit geval niet, omdat je niet alleen de donkere plekjes dan meer verlicht, maar ook de lampjes. En kans op uitgebeten ‘lichtpuntjes’ is dan ook zeer groot aanwezig. Vandaar dat het handiger is om hierbij je sluitertijd te gebruiken. Maar ook hier moet je echt zelf even kijken welke sluitertijd voor jou het beste werkt. Iedere situatie is weer anders en elke instelling geeft ook weer een andere foto. Om je foto wat extra sfeer te geven, zou je eventueel ook je diafragma omlaag kunnen zetten (hoger getal), waardoor je een leuk ster effect krijgt in je foto!

Je leert vooral door te doen, dus pak je spullen, ga naar een mooi verlicht gebouw, brug of plekje en ga daar eens lekker voor zitten. Zet je camera op een statief. Stel je diafragma en ISO in, zet je sluitertijd op 1/125 en ga eens kijken wat er gebeurd. De foto is erg donker? Zet je sluitertijd dan wat sneller, ga naar 1/60. Uiteindelijk zal je zien dat je al een stuk meer licht ‘vangt’ en de foto erg sfeervol wordt. Totdat je het juiste beeld hebt bereikt.

Creativiteit

Dat de instellingen belangrijk zijn van een foto, weten we inmiddels wel. En ook hiermee kan je fantastisch leuke beelden schieten in combinatie met al die leuke verlichting. Zo kan je bijvoorbeeld een sfeervol beeld creëren door je diafragma helemaal op te zetten (laag getal) en de handmatige focus stand van je lens te kiezen (dit kan op de lens zelf), waardoor de camera niet langer zelf scherp stelt, maar je dit zelf kan doen. Als je op een afstandje van bijvoorbeeld de kerstboom gaat staan, kan je het beeld onscherper maken waardoor je allerlei leuke ‘wazige’ lichtpuntjes in de foto krijgt, waardoor je een hartstikke leuke sfeerfoto maakt. Ook kan je dit effect gebruiken voor bijvoorbeeld een onderwerp of model voor de camera neer te zetten, afstand te nemen van dezelfde kerstboom en scherp te stellen op je mod

el. De achtergrond wordt door de scherptediepte onscherp weergegevens en je krijgt ook een sfeervolle achtergrond.

Ook is het leuk om thuis met je sluitertijd te spelen door deze wat meer open te zetten. Stel bijvoorbeeld scherp op een ornament in de kerstboom, geef jezelf wat tijd door de sluitertijd te vertragen en terwijl je de foto maakt en de eerste ‘klik’ hoort, zoom je uit vanuit het ornament. De camera wel proberen zo stil mogelijk te houden, voor het beste effect kan je deze zelfs beter op een statief zetten. Door dit te doen zal de foto dynamischer ogen en lijkt de foto snelheid uit te stralen. De stralen op de foto weergegeven zullen ‘verwezen’ worden naar het centrale punt, in dit geval het middenpunt van het ornament.